Toch wel lekker dat die hele verkiezingstijd voorbij is. De rust is weergekeerd. We hebben met z’n allen gestemd en de uitslag bepaalt hoe de onderhandelingen voor een nieuw kabinet gevoerd gaan worden. De formatie gaat van start. Waarschijnlijk gaat die nog wel even duren…

Het onderhandelen om tot een kabinet te komen is eigenlijk gewoon het vinden van DE match, een onderdeel van daten. In de politiek probeert men zoveel mogelijk idealen uit het verkiezingsprogramma te verwezenlijken bij regeringsdeelname. Omdat geen enkele partij de absolute meerderheid haalt in Nederland, zullen er compromissen gesloten moeten worden. En dat is nou precies wat er ook bij het daten gebeurt!

Als je besloten hebt een partner te willen gaan vinden, heb je voor jezelf ook een plaatje gemaakt van hoe diegene eruit zou moeten zien, wat voor opleidingsniveau diegene heeft, of hij of zij rookt of niet, kinderen of misschien een kinderwens heeft of niet, van bepaalde sporten houdt, etcetera. Je weet wel: het zoeken naar de ‘prins op het witte paard’. En ook jij komt al snel tot de conclusie dat er niemand is die precies voldoet; je gaat compromissen sluiten.

In de kabinetsformatie lijken de onderwerpen waarover men het eens moet worden, de hoofdmoot van de keuzes te bepalen. De politici zeggen dat ze professioneel genoeg zijn om eventuele verschillen op menselijk vlak te negeren. Geloof ons maar: dat lukt natuurlijk nooit! Want net als bij het daten stel je je pas voor de ander open als er een klik is. Het helpt wel als je het over een flink aantal onderwerpen eens bent; dat praat makkelijker. Maar echt lekker samenwerken of echt gaan samenleven doe je pas als je voelt dat de relatie iets moois laat ontstaan. Dat je samen sterker bent, kunt leren van elkaar en groeien met elkaar.

De komende dagen zullen we zien of er tussen de politici al snel een ‘klik’ gevonden wordt of dat het langer gaat duren. Het leerzame uit een kabinetsformatie voor het daten is wel, dat je ziet dat er moeite wordt gedaan om zoveel mogelijk gemeenschappelijke punten te vinden. Dát is een goed voorbeeld en een goede tip voor het daten! Zomaar op één enkel aspect al zeggen dat ‘het niks is’ werkt niet. Juist de moeite nemen om even aan elkaar te wennen en de kans krijgen én geven om meer van jezelf te laten zien, biedt je de mogelijkheid om te bepalen of je (nog eens) wilt afspreken.  Neem daar bij het daten -net als de politici- de tijd voor; je ben het meer dan waard!

We zijn benieuwd naar de parallellen die jij ziet tussen de kabinetsformatie en het daten.