Aan heel veel signalen kun je dat merken. Vandaag kwam ik weer een praktijkvoorbeeld tegen dat ik graag met je wil delen.

Een single schrijft zich in bij een datingsite en vult haar zoekprofiel in. Ze wil iemand vinden tussen de 1.78m en 1.84m, die ook nog tussen de 80 en 85 kg moet wegen. Naast andere wensen die ze heeft, zijn deze vooral degene die aangeven dat ze op korte termijn haar partner nog niet zal ontmoeten.

Want als ik je nu op dit moment in de foyer van de schouwburg zou zetten en je zou vragen mij de mensen aan te wijzen die je zodanig aanspreken dat je een praatje met ze wilt maken, dan wijs je er op zeker een aantal aan die niet precies aan de ingevulde lengte- en gewichtseisen voldoen. Die selecteer je op hun uitstraling.

Natuurlijk kan het best zijn dat je op een aantal van hen afknapt zodra ze hun mond open doen, of omdat ze bijvoorbeeld qua benaderingswijze jou toch niet aanspreken. Dat kan. Maar je hebt ze in eerste instantie geselecteerd op uitstraling en niet gecontroleerd of ze voldoen aan je lengte-eisen (wel 'op het oog' ingeschat, maar niet precies gemeten) en gewichtsvoorkeuren (je keek naar het postuur, maar hebt geen weegschaal neergezet). 

Dat klinkt misschien flauw, maar is precies waarom de single uit het voorbeeld hierboven nog niemand gaat vinden. Zij is namelijk te sterk gefocussed op haar criteria. Hoe ruimer je die opstelt, des te meer het laat zien dat je je echt openstelt. Dat je gaat voor de uitstraling en de mens in plaats van die paar kilo's of centimeters. En als je in staat bent je open te stellen voor de mens die je gaat ontmoeten, ontdek je ook meer leuke aspecten aan iemand, zelfs in het profiel op de datingsite.

Ik merk dat telkens weer als we in de workshop veel profielen doornemen. Vaak komen de deelnemers aan de workshop in de periode erna ook nog regelmatig bij me op de gratis chat voor aanvullend advies en dan merken ze dat ze heel anders kijken naar profielen en kandidaten. Er ineens veel meer leuke profielen tussen zien. Met goede resultaten tot gevolg. Uit de laatste workshops van 2009 is al een flink aantal deelnemers nu niet langer single meer.

Op zaterdagmiddag 20 februari leer ik je graag de fijne kneepjes van het daten. Dan geef ik weer de workshop Internetdaten. Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Als je dit voorjaar met je partner langs het strand wilt wandelen, schrijf je dan nú in.