Als je een contactverzoek ontvangt of misschien zelfs al met elkaar aan het mailen bent of elkaar ontmoet hebt, komt er soms een moment dat je voelt dat dit contact niet is wat je ervan hoopte. Dat kan. De vraag is dan, hoe je dat op een sympathieke manier aan de ander laat weten. In dit blog willen we je daarvoor wat tips geven.

Smoezen of ….?
Het is heel menselijk om je wat ongemakkelijk te voelen als je iemand moet vertellen dat je het contact niet wilt voortzetten, zeker als je het idee hebt dat de ander daar heel anders over denkt. Toch zal die boodschap verteld moeten worden. Hoe doe je dat dan?

Je kunt ervoor kiezen om een pagina uit het smoezenboek op te slaan. Wij hebben de smoezen al in alle soorten en maten voorbij zien en horen komen:

– "je woont toch te ver weg" of "de afstand valt me toch tegen in de praktijk" (Ken je die uitspraak: ware liefde overbrugt elke afstand? Als je maar wilt.)

– "het leeftijdsverschil lijkt me toch te groot" (Wist je dat het aantal paren met een leeftijdsverschil van minimaal vijf jaar zo’n dertig procent van het totaal uitmaakt?)

– "je geeft aan een relatie te willen vinden, maar ik zoek eigenlijk alleen een vriendschap" (Een mooi staaltje van bindingsangst; een contactverzoek accepteren of een keer iets gaan drinken is geen ja-woord!)

– "je kinderen zijn nog in de puber-leeftijd en dat heb ik met mijn kinderen al gehad, wil ik niet nog eens" (Voor de ware wil je die paar jaren best een creatieve oplossing zoeken! We zagen al menig goed voorbeeld.)

– "ik heb al contact met een (paar) andere deelnemer(s) en wil het daar even bij houden" (Dooddoener nummer 1 in het D-Date smoezenboek)

Natuurlijk weten we ook wel dat de smoezen die hier staan ook je echte gevoel kunnen zijn. Dan kunnen ze vanzelfsprekend gewoon gebruikt worden, hoewel je dan beter wel even naar de formulering kunt kijken. In de praktijk blijkt echter dat in circa tachtig procent van de gevallen bij doorvragen eigenlijk een ander argument de ware reden voor het afbreken van het contact is. En zeg nou eerlijk, welke reden zou je zelf dan liever horen?

Hoe dan wel?

In ieder geval door dicht bij jezelf te blijven en gewoon (en vooral) eerlijk je gevoel over te brengen. Als je vertelt wat je voelt (of juist niet voelt), is dat voor de ander makkelijker te begrijpen en accepteren. Hij of zij kan het natuurlijk jammer blijven vinden, teleurgesteld zijn, maar niets is erger dan voelen dat je met een smoes of dooddoener wordt afgescheept. Bedenk daarom altijd wat je zelf zou voelen als je op zo’n manier zou worden afgewezen. En doe dat dus een ander niet aan.

Voorbeelden hoe het wel kan? Dat zou kunnen zijn:

– "jouw enthousiasme overweldigt me een beetje en ik merk daardoor dat ik nog niet toe ben aan dit contact"

– "hoewel ik je er op de foto leuk uit vind zien, liggen jouw interesses zo ver van de mijne af, dat ik het gevoel heb dat ik me daarbij op den duur onplezierig zal voelen"

– "mijn kinderen zijn nog op een leeftijd dat ik daar veel tijd en aandacht aan wil (en moet) besteden. Daardoor kan ik de komende jaren jouw beeld van een relatie niet realiseren en ik wil je dan ook niet in de weg staan. Je zult vast iemand vinden die beter bij je past."

– "ik ben gek op de natuur en vind het heerlijk om buiten te zijn. In onze contacten bleek dat jij daar in veel mindere mate behoefte aan hebt. Ik heb het gevoel dat we elkaar daardoor op de langere termijn niet gelukkig maken. Het was heel leuk om je te leren kennen; je vindt op de site vast een ander leuk contact."

Hopelijk zul je bij een volgende keer dat je een contactverzoek afwijst met deze informatie makkelijker de juiste woorden kunnen vinden. Wees daarbij eerlijk en blijf respectvol. Bedenk dat je de ander met jouw toelichting op je afwijzing misschien ook wel een spiegel voorhoudt of een tip geeft om nog eens met andere ogen naar diens profiel of mailverkeer te kijken. Door het respectvol te doen, houd je er allebei een goed gevoel aan over, hoe teleurstellend de boodschap misschien ook kan zijn.

We zouden het leuk vinden om te lezen hoe jij het afhandelen van een contactverzoek aanpakt en zien je reactie graag hieronder verschijnen.