Als je iets heel graag wilt hebben, ben je geneigd om daarin al je energie te steken en net zo lang door te gaan totdat je het doel bereikt. Als een terriër houd je vast. De beste resultaten behaal je in het internetdaten echter door los te laten.
Loslaten? Het gaat toch juist om vasthouden? Ja en nee. De toelichting.

Vooraf gevormd beeld
In onze adviesgesprekken (en overigens ook uit een onderzoek van Harvard) blijkt regelmatig dat deelnemers beginnen met een vast beeld voor ogen van de man of vrouw die ze willen vinden. Hij of zij moet een bepaalde lengte en gewicht hebben en soms een zeker opleidingsniveau en op een beperkte afstand of in een bepaalde provincie wonen. Op zich is daar niets mis mee, ware het niet dat je daarmee ook al een heleboel kansen uitsluit. In ieder geval beperk je je blik. Je zult merken dat je bij het kijken naar singles ze direct langs die meetlat legt. Als ze aan een van de ‘eisen’ niet voldoen, vallen ze meteen al af. En dat is jammer, want wist je dat tachtig (!) procent van de relaties tot stand komt met iemand die niet aan het ideale plaatje voldoet?

Een ander vooraf gevormd idee is de vorm van de relatie. Een flink aantal singles geeft in hun eigen profiel aan dat zijn of haar relatie een vriendschap, een LAT-relatie of een huwelijk moet worden. Daarom reageren ze meestal niet op profielen waarin de ander aangeeft voor een andere relatievorm te kiezen. Alweer heel jammer! Wist je dat we met grote regelmaat huwelijks- of samenwoon-aankondigingen ontvangen van mensen die in hun profiel aangaven alleen een LAT-relatie te willen? En dat vaak binnen een jaar! Wij zijn allang niet meer verbaasd, zij natuurlijk wel. Zij begrijpen niet wat hen is overkomen. "Het voelt zo goed, dat ik al mijn terughoudendheid heb laten varen en gewoon alle dagen samen wil zijn.", schreef een vrouw van 43 ons deze week nog.

Loslaten
Als je onbevangen je zoektocht begint, zul je telkens verrast worden. Bij het bladeren door het bestand ga je met andere ogen kijken en zie je ineens veel meer profielen die je aanspreken. Als je je vaste idee over een partner loslaat, wordt de keus ineens veel groter. Dat merken we ook bij de telefonische adviezen. Degenen die bellen zijn steeds weer verrast als ze samen met de deskundigen de profielen lezen die ze eerder al gezien hadden; regelmatig blijkt dan dat ze op veel meer vlakken overeenkomsten zien dan ze in eerste instantie dachten.

Het loslaten van je vaste patroon waarmee je door de zoekresultaten heen bladert, is daarbij eveneens belangrijk. Je zult merken, net als degenen die hierover met onze deskundigen spraken, dat het allemaal op een andere manier óók kan en dat het resultaat dan merkbaar anders wordt. Er liggen meer kansen dan je tot dan toe dacht!

Loslaten is dus bij internetdaten zeker een sleutelwoord. Laat het gewoon gebeuren, klamp je niet krampachtig vast aan jouw vooraf bedachte beeld van een partner, maar laat het los. Neem actie, maar kijk niet elk uur of er al een reactie binnen is. Als het het juiste contact voor je is, krijg je vanzelf een leuk bericht terug. En zo niet, dan verstuur je gewoon een volgend contactverzoek; daarin mag je juist wel vasthoudend zijn. Echt, De Ware staat al in het bestand! Je vindt hem of haar door iedereen onbevooroordeeld tegemoet te treden en al je kansen te benutten.