Als kind vreesden wij de lente. Onze moeders hielden dan de ‘voorjaars-schoonmaak’. Het hele huis stond op z’n kop. Meubels werden in de was gezet (dat deed je toen nog), gordijnen en vitrages gewassen en tapijt met de Shamporaller grondig gereinigd. Voor ons als kinderen was het einde van de schoonmaak het mooiste moment. Niet alleen omdat alles dan weer z’n normale plaats had en we weer gewoon verder konden leven, maar ook omdat dat gevierd werd met koffie met gebak. Achteraf gezien had zo’n voorjaars-schoonmaak wel een hoop goeds in zich. Door nu met een moderne blik naar dit aloude fenomeen te kijken, kunnen we ons voordeel ermee doen door de essentie eruit te halen: een frisse start maken.

We kunnen namelijk allemaal wel zo’n markeringspunt in het jaar gebruiken om onze ingesleten eigenaardigheden eens kritisch onder de loep te nemen, misschien wel dingen te veranderen. Je kent het wel: al tijden neem je je voor iets aan te gaan pakken, maar het komt er niet van. Bij de een is dat het opruimen van een kast, bureau of kamer, bij de ander het eindelijk eens gaan schrijven van een sollicitatiebrief. In het internetdaten gaat het vaak om het willen veranderen van je profiel of het kiezen van een andere aanpak om je partner te vinden. Het voorjaar is daarvoor een goed moment; je staat er dan meer voor open.

Het weer nodigt namelijk uit om naar buiten te gaan en te genieten van de eerste lentezon. Je zou wel graag een lekkere wandeling of fietstocht willen maken, maar het is leuker om dat samen te doen. De terrassen lonken verleidelijk, maar in je eentje is het toch minder leuk. Eerst maar eens op zoek naar die ander dus. Dat je daarvoor eerst bij jezelf ‘schoonmaak’ moet hebben gehouden, is iets wat niet iedereen zich realiseert. En toch is dat heel bepalend voor je succes! Alle rommel, ruis veroorzakende vooroordelen of aannames, niet opgeruimde troep en vastgeroeste ellende moet eerst aan de kant. Dat kan heel simpel. Gewoon door te beginnen bij het begin: je profieltekst.

Telkens weer zijn deelnemers verbaasd over de vele aspecten die zij (onbewust) van zichzelf aan de deskundigen laten zien via hun profielteksten. De gesprekken daarover zijn vaak zulke eye-openers dat ze leiden tot een heel andere kijk op het daten en op hun benadering ervan. Zo’n ‘voorjaars-schoonmaak’ geeft je meer inzicht, haalt het stof weg en laat je op een andere manier kijken naar jezelf. Natuurlijk kun je dat ook heel goed zelf. Ga eens in de schoenen van een lezer van jouw profiel staan en lees je tekst dan eens kritisch door. Je ontdekt vast dingen die je eerder nog niet had gezien.

Wat voorbeelden van een ‘voorjaars-schoonmaak’ om je een idee te geven wat je zou ontdekken over jezelf aan je profiel:

– onlangs was er een deelnemer die een ontzettend leuke tekst had geschreven over zichzelf. Omdat hij zich voorgenomen had van deze deelname een succes te maken en het eens anders te doen dan anders, belde hij met één van onze deskundigen "voor een kritische blik". Zijn ‘voorjaars-schoonmaak’ bleek een verhelderende zet. Hij ontdekte dat hij weliswaar een leuke toon had gevonden, maar niet beschreven had wat hij echt voelt en werkelijk wil. Met de kritische vragen van de deskundige kreeg hij door dat hij wel beschreven had waar hij trots op is en op kan bogen, maar dat zijn beschrijving van al zijn (neven)functies niet echt de indruk wekte dat er plaats en ruimte was voor een partner. Hij kwam al snel tot het besef dat voor het vinden van een partner niet alleen zijn profieltekst aanpassing behoefde, maar ook zijn leven.

– of de deelnemer die in haar profiel heel stellig en vastomlijnd had beschreven hoe haar relatie er straks uit moet zien. Zij bleek dan ook in het bestand alleen te zoeken naar mannen die dezelfde nauwkeurige en vastomlijnde beschrijving van hun relatie hadden opgenomen. In het gesprek met de deskundige ontdekte ze al spoedig dat de muren die zij om zich heen had gezet (in haar profieltekst, maar ook in haar echte leven)  haar ongewild veel beperkingen oplegden. Aan het einde van het gesprek wist ze hoe zij haar ‘voorjaars-schoonmaak’ ging aanpakken. Ze had een paar concrete ideeën gekregen en heeft ons inmiddels gemeld dat het verlagen van de muren haar een veel luchtiger gevoel geeft en de moed om zelf actief op zoek te gaan. Het contactverzoek van een man die een hechte relatie zoekt, heeft ze daardoor niet meteen afgewezen maar tot een mailcontact laten komen.

Je kunt je ‘schoonmaak’ op veel manieren aanpakken. Eén ding is zeker: het zorgt voor een verandering. Alleen al door met jezelf, je profiel en je manier van daten kritisch en op een positieve manier bezig te zijn, krijgt dat aandacht en zul je merken dat er een verandering optreedt. Jouw verandering zorgt ook voor een verandering bij de ander; de lezer van je profiel of degene met wie je aan het mailen of misschien al wel aan het daten bent. En op een zeker moment pluk je de vruchten van deze grondige schoonmaak; we wensen je dat van harte toe.

We zouden het leuk vinden als je laat weten hoe jij jouw ‘schoonmaak’ hebt aangepakt en tot welke resultaten het leidt. Je reactie kun je hieronder intypen.