Bij diverse datingsites wordt bij een profiel getoond in welke mate je bij elkaar past. Bij Parship en Relatieklik worden Matchpunten getoond, die ontstaan op basis van de uitkomst van de test die je hebt ingevuld om je aan te kunnen melden. Bij D-Date doen we dat met de score en de omgekeerde score, zonder test overigens. In welke mate laat je je leiden door deze scores? Hoe belangrijk zijn ze?

Net zo belangrijk als je ze zelf wilt maken. Natuurlijk geven ze een indicatie van de mate waarin jullie al dan niet bij elkaar zouden kunnen passen. Maar ze zijn samengesteld op een aantal vaste gegevens dat in het bestand staat (leeftijd, lengte, testgegevens). Misschien word je nu juist door de eigen geschreven tekst van een deelnemer geraakt en wil je juist om die woordkeus, stijl van schrijven of specifieke dingen die erin staan graag contact leggen. Gewoon doen!

De scores kúnnen je helpen bij het maken van je beslissing, maar laat ze alsjeblieft nooit als enige bepalend zijn! Neem altijd de moeite om het contactverzoek nog eens goed door te lezen en tot je door te laten dringen waarom iemand contact met jou wil. Neem dan het profiel door, vooral de (eigen geschreven) tekstblokken en daarna nog de gegevens als lengte, gewicht, opleiding etc., en bekijk de foto’s. Laat dan je gevoel spreken. En als je twijfelt, kijk dán naar de scores die door het systeem worden aangegeven.

Waarom de scores?

Waarom staan die scores dan bij de profielen, zul je misschien denken? Om enig houvast te geven en omdat de ervaring heeft geleerd dat je er wel degelijk het een en ander aan kunt aflezen. Omdat relaties over gevoel gaan, is het echter niet aan te raden om alleen op die cijfertjes blind te varen. Immers, er is tot nu toe geen enkele test die de onderbuik-gevoelens goed kan meten. Gebruik de cijfers dus pas nadat je eerst naar je gevoel geluisterd hebt. Laat ze dat gevoel staven en neem dan je beslissing. Het is goed om daarbij ook in gedachten te houden dat een contactverzoek niet meer is dan een aanzet tot mailen of een keer bellen. Je staat op een datingsite om contact te leggen en doe dat dus zo vaak mogelijk. Als je bij jezelf merkt dat je vooral op de scores (cijfers) afgaat, lees dan onze blogs over de verschillen- en overeenkomstenzoekers nog eens.

Wat vertelt jouw wijze van hanteren van de scores?

Waarschijnlijk ontdek je dan dat je je laat leiden door de scores omdat je het eigenlijk best eng vindt als die relatie daadwerkelijk tot stand zou komen. Of dat je ze eigenlijk als smoes gebruikt om iemand makkelijk af te wijzen; je hoeft dan immers niet te vertellen dat je op basis van de foto’s of het profiel niet direct werd aangetrokken door die ander. Deze ontdekkingen bieden je overigens de kans om voor jezelf te bepalen waar je staat en hoe je verder wilt; hoe je ernaar toe kunt werken om zover te komen dat je een contact makkelijker start.

Samengevat: de cijfers (scores) moet je slechts zien als hulpmiddel en zijn niet bedoeld om je er volledig door te laten leiden. En de manier waarop jij met de scores omgaat kan je vertellen in welke mate je klaar bent om een relatie aan te gaan.