Deze vraag is voor menig internetdater een dilemma. Wat doe je als je een contactverzoek hebt gedaan en er komt maar geen reactie? Of: wat doe je als je elkaar een mailtje hebt gestuurd en er daarna niets meer volgt?

Eerlijk gezegd is dat afhankelijk van de insteek die je kiest:

  • als je het idee hebt dat er wellicht technisch iets mis is gegaan, stuur dan even een controle-mailtje. Je voorkomt daarmee dat de techniek spelbreker is.
  • als uit het contactverzoek misschien niet helemaal duidelijk blijkt wie als eerste gaat mailen, kun je een mailtje sturen om even te controleren of de ander soms op jouw mailtje zit te wachten. Je voorkomt daarmee dat een misverstand onopgelost blijft.
  • als je het gevoel hebt dat de ander het contact misschien wel wil beëindigen maar je dat niet zeker weet, vraag dat dan (met een positieve benadering, zonder verwijt) gewoon rechtstreeks in een mailtje. Je biedt de ander de kans dan aan te geven dat beëindigen van het contact inderdaad zijn/haar voorkeur heeft of je krijgt een berichtje dat hij/zij het contact juist graag wil voortzetten. Dan is er in ieder geval duidelijkheid.

Neem actie om van de ander te horen wat die bedoelt of wil. Zelf allerlei dingen gaan bedenken en aannames doen heeft geen enkele zin en kan mooie kansen belemmeren. Ga ervan uit dat de ander nog contact wil en benader hem/haar op die manier. Dat is het meest open en positief en zorgt er vaak voor dat je ook zo’n reactie terugkrijgt.

Als het na je diverse pogingen (in zo’n drie weken tijd) echt stil blijft, kun je het contact beter als afgesloten beschouwen. Zonde van je energie en tijd om langer te blijven proberen en te wachten. Zou de ander namelijk heel graag contact willen, dan zou er wel moeite worden gedaan om het te onderhouden. Blijkt het niet wederzijds, richt je dan op de vele andere deelnemers die wel contact willen.