Het is natuurlijk heerlijk makkelijk om te zeggen dat jou iets overkomt en dat je er niets aan kunt doen. Heel soms is dat ook zo, maar vaker heb je ergens in het traject een beslissing genomen die leidt naar deze uitkomst.

Soms is het fijner om een beslissing voor je uit te schuiven. Dat dat ook een beslissing is, realiseer je je vaak pas als je geconfronteerd wordt met het gevolg. Dat zijn van die momenten dat je denkt  ‘had ik maar….’  Tja, het niet eerder nemen van die beslissing heeft dan geleid tot een gevolg waar je minder blij mee bent. Maar het overkomt je, omdát je daar dus eigenlijk voor gekozen hebt. Als je namelijk een moment hebt waarop je iets kunt beslissen, betekent het uitstel van die beslissing dat je ervoor kiest nu geen keuze te maken.

Een voorbeeld: je past in een modezaak een leuke broek. Je twijfelt of je ‘m zult kopen en zegt tegen de verkoopster dat je er nog even over nadenkt. Daarmee stel je op dat moment de beslissing om de broek al dan niet te kopen uit. Maar door die beslissing uit te stellen, loop je het risico dat een ander wel kiest en ‘jouw’ broek koopt. Als je dan terugkomt om ‘m toch te kopen, is ‘ie verkocht. Je kunt dan denken ‘die broek was vast niet voor me bestemd’, maar je kunt er toch flink van lopen balen als je niet zo snel zo’n mooie andere vindt.

Bij het daten kun je ook telkens keuzes maken. De vraag is of jij zelf de beslissing neemt of dat je die door een ander laat nemen. Ga je zelf een contactverzoek doen aan iemand die je leuk vindt, of wacht je tot hij/zij jou gevonden heeft en een contactverzoek durft te doen?

Het is het verschil tussen in de bus aan het stuur zitten of achterin meerijden als passagier. Voor elke positie is wat te zeggen, maar als je het resultaat wilt beïnvloeden is het aan te bevelen om achter het stuur plaats te nemen. Zodra je dat initiatief en die verantwoordelijkheid neemt, gebeurt er meer dan je denkt. Als jij het initiatief neemt om contact te leggen, komt er ineens ook zomaar een contactverzoek bij je binnen. Je brengt met je actie iets op gang dat tot meer acties leidt.

Heb je al bedacht op welke plaats in de dating-bus je dit weekend gaat zitten? Welke beslissing neem je?