Eén van de blogs die ik regelmatig lees is dat van Rikkert Walbeek: sales is een vak. Misschien vraag je je af wat dat met jou te maken heeft, maar dat is meer dan je nu nog denkt.

Ogen 2

Zo schreef hij een blog vol herkenning over oogcontact. OK, hij schrijft over oogcontact en non-verbaal gedrag tijdens het verkoopgesprek, maar als je dat woord vervangt voor datinggesprek dan zul je het nodige herkennen. Want natuurlijk heb jij ook weleens tegenover iemand gezeten waarvan je niet de indruk kreeg dat hij of zij 'ervoor ging' of toe was aan een relatie. En die indruk krijg je vooral door het non-verbale gedrag, de houding van iemand.

Iemand die ergens vol vuur over is, met passie vertelt over zijn of haar interesses, die kán niet ineengedoken zitten, met de ogen afgewend. Nee, die 'opent' zich non-verbaal. De armen en handen worden regelmatig gebruikt om het verhaal kracht bij te zetten, diegene zit niet stokstijf maar varieert van houding, heeft de handen zichtbaar op tafel, leunt soms even iets naar je toe om je bij het gesprek te betrekken. Of je het met zijn/haar verhaal eens bent of niet: je wordt wel gegrepen door zijn of haar enthousiasme. Of je date tot een vervolgafspraak leidt of niet, je hebt je niet verveeld en een boeiend mens ontmoet.

Nee, dan die date die uren lijkt te duren, hoewel het in de praktijk maar een kopje-koffie-lang is. Met iemand die steeds langs je heen kijkt alsof achter jou iets interessants gebeurt, of die het tafelblad nauwkeurig bestudeert. Je had net zo goed een jutezak aan kunnen trekken, het was niet opgevallen. Je date zit wat ineengedoken en heeft weinig inspirerends te melden. Misschien heeft hij een feitelijk helemaal kloppend verhaal over iets technisch of doet zij een uitgebreide beschrijving van het schilderen van het huis voor haar vader. Schaterlachen om zijn of haar smeuige anekdote zal niet snel gebeuren. Je bent blij als je met goed fatsoen na de kop koffie kunt vertrekken.

Deze twee voorbeelden zijn natuurlijk enigszins overtrokken en er zijn nog allerlei tussenvormen denkbaar die een date heel leuk kunnen maken. Toch bepaalt het non-verbale gedrag samen met het oogcontact jouw gevoel over de date veel meer dan je misschien denkt. Vanaf nu kun je er gericht op letten en zul je nog sneller ontdekken 'wat voor vlees je in de kuip hebt'. Een leuke ontdekkingstocht gewenst!