Vandaag een bijzonder bericht op Nu.nl  Tijdens een mega-speeddate is door wetenschappers getest wat het belangrijkste criterium is bij relatiekeuze. En wat denk je wat hun conclusie is: uiterlijk wordt het belangrijkst gevonden. Lekker populistisch zo'n kop, dus ik ben direct geïnteresseerd! Mijn jarenlange ervaring als datingcoach en relatiebemiddelaar laat zien dat uiterlijk niet het belangrijkst is, dus was ik heel benieuwd naar de wetenschappelijke onderbouwing.


Wat valt op?

1.    De conclusie dat uiterlijk het belangrijkst is bij de keuze van je partner, is zuiver gebaseerd op het onderzoek tijdens de mega-speeddate. Daar maakt elke single kennis met vijftien kandidaten gedurende enkele minuten (zoals dat bij speeddaten nu eenmaal gaat). Na die paar minuten moet je aangeven of je verder contact wilt leggen.

Als je dan als uitslag krijgt dat gezichtsaantrekkelijkheid en gewicht (door hen samen 'uiterlijk' genoemd) het meest belangrijk zijn, dan is dat geen verrassing natuurlijk. Je krijgt in die paar minuten speeddaten immers geen kans om andere aspecten zodanig aan de orde te laten komen dat daaruit blijkt wie jij echt bent.

2.    Dat extraverte mensen meer kans maken op de relatiemarkt, is een aannemelijke conclusie als je alleen naar het speeddaten kijkt. Omdat je bij het speeddaten vooral op je eerste indruk beoordeeld wordt en extraverte mensen vaak het initiatief nemen om contact te leggen, was die uitkomst van dit deel van het onderzoek vooraf al te voorspellen. Om die conclusie te veralgemeniseren naar de hele relatiemarkt, is daarmee nog niet wetenschappelijk bewezen en dus onterecht. Populistisch geformuleerd dus maar dat gebeurt vaker om de pers te halen.

3.    Dat mannen vaker hun interesse aangaven dan vrouwen, klopt ongetwijfeld. Dat gebeurt namelijk op de meeste speeddate-sessies omdat bij mannen 'niet geschoten altijd mis' opgeld doet. En omdat de ervaring leert dat vrouwen dat principe niet huldigen, houden de mannen anders geen matches over na de speeddate-sessie. Dan kun je maar beter wat vaker invullen dat je interesse hebt, toch?


Wat kun je hier als single nu mee?

a)    je kunt nu heel goed voor jezelf vaststellen of jij geschikt bent voor speeddaten. Als jij je goed voelt bij beoordeeld worden op uiterlijk én je extravert bent, dan zul je lekker kunnen scoren.

b)    als je inhoud en diepgang belangrijk vindt, kun je nu voor jezelf bepalen of je tijdens een speeddate-sessie voldoende zult kunnen inventariseren of die aanwezig is en een vervolgafspraak zin heeft. Anders kun je je tijd wellicht efficiënter besteden door een andere vorm van kennismaking te kiezen waarin je dat beter kunt inventariseren.

c)    ben je introvert dan heb je misschien door het artikel over het onderzoek het gevoel gekregen dat je minder kans maakt op de relatiemarkt. Ik kan je geruststellen: dat is niet waar. Bij het speeddaten maak je wellicht minder kans als je je verder niet gaat trainen in hoe je daar wél goed uit de verf zou kunnen komen. Maar op een datingsite zul je, als je de juiste site kiest en het goed aanpakt, net zoveel kans hebben als je introvert bent.

d)     je hebt hiermee weer geleerd dat een stempel 'wetenschappelijk getest' pas waarde heeft als de wijze van testen en de conclusies die daaraan verbonden worden degelijk en genuanceerd worden gehanteerd. Gebeurt dat onvoldoende, dan kun je lelijk op het verkeerde been gezet worden door de gepresenteerde uitkomst.