Je bent een paar keer uit geweest, hebt een goed gevoel bij elkaar en wilt de relatie uitbouwen. Dan ga je steeds meer van elkaar ontdekken, zo ook op het financiële vlak. Of je ook daarin bij elkaar past, kan namelijk een behoorlijk bepalende factor zijn in jullie relatie. 

Wat je gewend bent qua financiën wordt enerzijds bepaald door je opvoeding (wat ben je van huis uit gewend en hoe denk je over geld) en anderzijds door je omstandigheden (bijvoorbeeld of je al dan niet werk hebt, door een scheiding of overlijden van een beperkt inkomen moet rondkomen, een baan hebt met een hoog salaris en dito levensstandaard, etc.). 

Geld Misschien ben je gewend om één of enkele malen per week uit eten te gaan, zeer regelmatig de film, schouwburg of een concert te bezoeken en houd je van verwen-weekendjes in een luxe hotel. Net zo goed kun je iemand zijn die liever thuis kookt om budgettair binnen de perken te blijven, maak je mede daarom vaak wandelingen in de natuur en kies je om die reden liever voor een bed&breakfast accommodatie tijdens je vakantie.

Het is daarom van belang dat jullie financiële gewoonten ter sprake komen na een paar dates. Je hebt dan al een indruk gekregen van de wijze waarop je date met geld omgaat en hoe hij of zij erover denkt. Het moment om daarop wat dieper in te gaan is dan gekomen. 

Degene die wat ruimer bij kas zit, kan het vanzelfsprekend vinden een etentje te betalen, het ticket van de ander voor de vliegvakantie voor zijn/haar rekening te nemen, etc. Het is belangrijk daarover met elkaar goed te praten. Het kan namelijk door de ontvanger als pijnlijk of beledigend worden ervaren; ontvangen is niet altijd simpel. Geven trouwens ook niet. Want iets te nadrukkelijk laten merken wat het heeft gekost kan al snel verkeerd geïnterpreteerd worden door de ontvanger; het kan gevoelig aankomen. 

Een andere weg kan zijn om de bestedingspatronen iets dichter bij elkaar te brengen. Je past allebei iets aan en bent daardoor allebei aan het geven en ontvangen.De een gaat wennen aan iets minder etentjes buiten de deur en gaat vaker genieten van eigengemaakte maaltijden gezellig thuis, de ander oefent zich in het accepteren van het aanbod dat er voor je betaald wordt. Dat gaat alleen werken als je je gevoelens erover deelt met elkaar. Als één van beiden zich oncomfortabel voelt, moet dat bespreekbaar zijn zodat er nagedacht kan worden over een creatieve oplossing.

Als jullie met elkaar deze toets van jullie relatie weten te doorstaan, is de basis voor een gezamenlijke toekomst weer iets steviger geworden.