Als je al wat langer aan het daten bent, kan het zomaar zijn dat je te maken krijgt met het geduld en ongeduld bij het daten. Want dat zijn twee zaken die bij iedere single wel eens spelen.

 

Tot nu toe

Je hebt misschien al even lopen aarzelen voordat je met het daten begon. Tijdens die paar weken of maanden dat je er tegenaan zat te hikken, is er weinig gebeurd. Nu je de stoute schoenen hebt aangetrokken en gaat daten, wil je meteen grote stappen zetten.

Je bent al een poosje aan het daten en het wil nog maar niet vlotten. Natuurlijk heb je meerdere contactverzoeken verzonden, maar evenzovele afwijzingen ontvangen. Of je bent wel op date geweest, maar ze leidden niet tot een tweede. Als je terugkijkt op die weken of maanden baal je ervan dat je nog steeds je tablet of telefoon moet pakken en op de datingsite of -app moet gaan zoeken.

Je voelt een motortje draaien in je lijf dat vaart wil maken en eindelijk die partner wil vinden. Hoe geduldig je normaal gesproken ook bent, je begint inmiddels wat ongeduldig te worden. En dat is heel begrijpelijk. Geduld en ongeduld hoort bij het daten, omdat het zo dicht bij je staat en het verlangen om de liefde van je leven te vinden groot is.

 

Merkbaar

Het is wel lastig als je ongeduld merkbaar wordt. Het uit zich in allerlei varianten, die verschillen per single.

De één gaat meerdere contactverzoeken tegelijk versturen in de hoop ergens ‘raak’ te schieten; een reactie te ontvangen. Wie reageert, wordt de gelukkige om mee af te spreken.

De ander wordt al blij van een positieve reactie en spreekt, ondanks dat het niet de ideale match is, toch een date af.

Weer een ander neemt even afstand en last een pauze in.

 

Geduld en ongeduld bij het daten is een veel voorkomend onderwerp in het daten. Al deze reacties zijn begrijpelijk; je bent immers ook maar gewoon een mens. Al die gevoelens van teleurstelling, verdriet of boosheid moeten hun weg vinden. De vraag is natuurlijk wat deze acties je opleveren.

 

Krijgen wat je krijgen kan

Het venijn van deze acties zit ‘m erin, dat je door deze reactie op je ongeduld onbewust inlevert op je date resultaat. En dat heb je niet direct in de gaten.

Wat je namelijk gaat doen, is toewerken naar een resultaat. Je wilt een positieve reactie op je contactverzoek of je wilt een date. Op dat moment is dat het belangrijkste en telt de kwaliteit ineens iets minder. Je bent je dat overigens vaak niet eens bewust dat dat zo schakelt.

Hoewel dat een hele menselijke reactie is, is die minder effectief en kan het zelfs heel nadelig uitwerken. Zodra ik als coach voel dat een single ‘maar gewoon’ een afspraak maakt voor een date om een date te hebben, word ik alert. Dan kom je namelijk in de fase dat je gaat voor krijgen wat je krijgen kan in plaats van krijgen wat je hebben wilt.

 

Inleveren op je resultaat

Toen je startte met daten, ging je voor de prins of prinses op het witte paard. Zodra je je ongeduld laat prevaleren, ga je -even heel gechargeerd gezegd- voor ‘iemand’ op het witte paard (krijgen wat je krijgen kan). Dan doe je dus concessies. Dat hoeft niet rampzalig af te lopen, maar dat zie ik wel regelmatig gebeuren.

Hopelijk kom je op tijd tot bezinning en breng je het geduld op om te gaan voor die prins of prinses, want de singles die ik met iets minder genoegen heb zien nemen, kom ik helaas op een later moment ook regelmatig tegen in mijn relatiecoaching. Omdat het dan niet zo lekker loopt in de relatie, er soms iets speelt op het gebied van vreemdgaan of er al in een vergevorderd stadium wordt nagedacht over scheiding. En dat is jammer en verdrietig.

 

Waar komt je ongeduld vandaan

Als je voelt dat je wat ongeduldig wordt, is het goed om te kijken naar wat er eigenlijk aan de hand is. Het feit op zich dat je nog niet het date-resultaat hebt dat je wilt, is wel vervelend maar kan ook leiden tot juist even afstand nemen of nog eens kritisch kijken naar je aanpak. Waarom leidt het bij jou tot ongeduld?

Vaak zit er onder het ongeduld een dieper gevoel van bijvoorbeeld boosheid, jaloezie of teleurstelling. Het kan ook te maken hebben met zelfvertrouwen. Het is dan goed om dat gevoel onder ogen te zien en te onderzoeken. Want dat vertelt je waar je nog aan kunt werken om beter te worden in het daten en je er geruster bij te voelen als het wat minder snel verloopt dan je had gehoopt.

Met dat onderzoek zul je ervaren dat je inderdaad bijvoorbeeld maar even met hagel bent gaan schieten door meerdere contactverzoeken te versturen, om dat gevoel weg te drukken. Het is dan sterk aan te bevelen om dat gevoel toch nader te onderzoeken. Want uit mijn dagelijkse praktijk blijkt, dat zo’n ongeduldig gevoel je ook weer tot goede inzichten brengt en je nog helderder voor ogen krijgt waarom het je tot nu toe nog niet gelukt is die partner te vinden.

 

Hoe bewaar je je geduld

Even diep ademhalen kan schelen, net als een fikse wandeling, hardlopen, dansen of afspreken met een vriend of vriendin. Gewoon met iets anders bezig zijn, je gedachten afleiden en iets doen wat je leuk vindt.

Je kunt ook weer geduld opbrengen als je het vertrouwen hebt dat je een leuk en aantrekkelijk profiel hebt geschreven waarin je goed tot je recht komt. En waarin je de partner die je graag wilt vinden zo hebt beschreven dat die zich zo aangesproken voelt dat hij of zij direct reageert. Daaraan werken om zo’n profiel te krijgen, helpt.

Als je ‘s morgens in de spiegel kijkt en tevreden bent over wat je ziet, is dat geduld er ook. Dan twijfel je er niet aan dat je die leuke partner gaat vinden. Met dat vertrouwen weet je dat degene die bij jou past naar je toekomt. Het is het verschil tussen met hangende schouders en sombere woorden in de spiegel kijken en met borst vooruit en een stralende glimlach jezelf aankijken in de spiegel en weten dat je er weer aantrekkelijk uitziet vandaag.

Dat verschil voel je tot in je tenen en maakt ook het verschil in hoe je met het daten omgaat, mensen tegemoet treedt en contact maakt.

 

Wat als je dat even niet voelt

Geduld en ongeduld in het daten is aan de orde als je in de spiegel kijkt en je ofwel met hangende schouders of met je borst vooruit jezelf aan kunt kijken. En wat nu als je bij degenen hoort met die hangende schouders?

Zeker in deze corona tijd is het voor sommigen lastiger om dat gevoel over zichzelf te houden of te beïnvloeden. En toch ligt de sleutel bij jou zelf. Ga er op uit, zorg dat je bij de glasbak of in de supermarkt even iemand aanspreekt. Maak een praatje met de buurman of de buurvrouw bij het buiten zetten van de afvalcontainer. Geef over de heg of op het balkon naast je een compliment als er gezellige plantjes zijn neergezet. Laat aan vriend(inn)en, familieleden, collega’s of mensen van je sport- of hobbyclub weten dat je het maar een saaie boel vindt allemaal tijdens corona en wel wat steun of een peptalk kunt gebruiken.

Werk aan je contacten, organiseer dat je elke dag iemand ziet, nodig mensen uit om bij je te eten of koffie te komen drinken of ga samen een wandeling maken. Ga spontaan eens op een van je wandelingen ‘raamzwaaien’ bij vrienden en ga vervolgens op de uitnodiging voor een kopje koffie in. Kijk naar buurtinitiatieven; ook die worden in grote getale opgestart om te zorgen dat je contacten hebt. Ga vrijwilligerswerk doen.

En natuurlijk kun je ook gewoon even een pas op de plaats maken met het daten, het even laten liggen, erop uit gaan en genieten van het mooie weer, dingen te doen die je leuk vindt, om daarna voorzien van nieuwe energie het daten weer op te pakken.

 

Te geduldig

Je zult het wellicht niet geloven, maar je kunt ook te geduldig zijn. Dan praat je goed dat je wat meer tijd nodig hebt, het rustig aan wilt doen en daarom minder actie neemt.

Natuurlijk mag jij zolang je wilt over je zoektocht doen. Ook hier zit echter de vraag onder waarom je het tempo wilt lopen dat je loopt. Als dat helemaal bij je past en in lijn ligt met hoe je ook met je werk en vriendschappen omgaat bijvoorbeeld, dan is dat oké. Mocht het zo zijn dat je alleen in het daten zó geduldig bent, dan is het goed om ook daar naar wat uitgebreider te kijken. Het zal je dan waardevolle informatie en inzichten opleveren en ook zomaar het daten weer vaart kunnen geven.

 

Ik ben reuze benieuwd wat je na het lezen van dit blog bij jezelf ervaart en hoe je daarmee omgaat. In ieder geval hoop ik een bijdrage geleverd te hebben om je inzicht te geven in wat er gebeurt als er geduld of ongeduld speelt bij het daten.

 

 

 

Vraag je je af waar jij staat en wat er onder jouw date aanpak nog schuilgaat dat je graag wilt ontdekken om sneller je partner te vinden, spreek dan een online coachingsgesprek met me af en we krijgen het snel helder.