Omdat je graag een relatie wilt en de nodige moeite doet om dat te bereiken, vraag je je waarschijnlijk wel eens af: ‘waarom lukt het niet om mijn partner te vinden?’. Dat kan vele oorzaken hebben. Je hebt waarschijnlijk de stereotype lijstjes met redenen al wel eens gelezen. Ik licht je graag een aantal voorbeelden uit mijn coaching praktijk toe, zodat je daarmee jouw date-resultaten positief kunt beïnvloeden.

 

‘Verkeerde’ moeite

Bij de meeste singles die ik coach, blijkt dat ze weliswaar tijd en energie steken in het daten, maar dat het vaak de ‘verkeerde’ moeite is, zoals ik het noem. Zo bleek bij Ellen toen we haar date-activiteiten doornamen dat ze op een datingsite stond ingeschreven waarbij de man die zij zocht zich niet zo snel zou aanmelden.

Het overgrote deel van de inschrijvingen bleek daar vooral uit de non-profit sector te komen, terwijl zij de voorkeur heeft voor een gedreven sales- of marketingprofessional of een ondernemer met passie.  Haar zoektocht, de tijd die ze steekt in het maken van persoonlijke contactverzoeken en de vele eerste dates die ze afspreekt, hebben op deze site een niet zo grote slagingskans omdat haar doelgroep er niet of nauwelijks is ingeschreven.

Zodra zij overstapte naar een andere site en haar profiel nog meer toeschreef op wie zij wilde ontmoeten, had zij binnen zes weken de man gevonden waarmee ze meermaals is gaan afspreken. Uiteindelijk hebben Ernst en zij 10 maanden later besloten om samen te gaan wonen. De tijd en energie die Ellen in het daten stak, was dus ‘verkeerde’ moeite tot ze ontdekte wat er anders kon en toen ging het dus ook snel. Zorg dus dat je je goed informeert over (in dit geval) de sitekeuze en werk aan een doelgerichte tekst die je partner goed beschrijft.

 

Afhouden

Menige single is het zich niet bewust, maar houdt de boot nog af. Stefan was daarvan een goed voorbeeld. Een leuke, joviale vent, die makkelijk contact legt en in een geanimeerd gesprek raakt. Hij had aan dates geen gebrek, maar het bleef meestal bij één date, hooguit twee. Na twee jaar zo aangemodderd te hebben, was hij dat zat.

In de coaching bleek dat hij weliswaar leuke en gezellige dates had, maar dat de vrouwen onvoldoende het gevoel kregen dat hij toe was aan een relatie. Als puntje bij paaltje kwam, pakte hij niet door. Dat had hij ook teruggekregen van enkele van zijn dates en bleek ook uit de wijze waarop hij met de dating coaching aan de slag ging.

Stefan heeft flink aan zichzelf moeten werken om onder ogen te zien dat hij zelf de deur nog dicht hield. Toen hij eenmaal de inzichten kreeg die hij nodig had, veranderde er veel in zijn leven. Zowel in zijn werk als in het daten werd hij doelgerichter en slagvaardiger. Dat wierp zijn vruchten af. In zijn werk haalde hij meer opdrachten binnen en door zijn date aanpak te veranderen had hij minder dates, maar de singles die hij ontmoette pasten veel beter bij hem.

Omdat hij daarnaast gewerkt had aan een aantal vastgeroeste patronen, durfde hij zichzelf beter te laten zien en zich open te stellen. Dat leidde al spoedig tot een ontmoeting met Irene. Zij viel als een blok voor zijn charmante benadering en de gesprekken met diepgang én een kwinkslag. In haar vond hij de zelfstandige, vrouwelijke vrouw die het heerlijk vindt ook eens te kunnen leunen tegen zijn sterke schouders. Ze zijn inmiddels vierenhalf jaar samen. Het helpt dus als je je bewust bent of je echt uitnodigt tot contact en een relatie of dat je date om jezelf in slaap te sussen en te kunnen zeggen dat je er alles aan doet om je partner te vinden.

 

In de coulissen

Sommige singles zijn door de teleurstellingen of afwijzingen terechtgekomen in de coulissen. Waar ze begonnen met daten door een leuke foto te plaatsen en werk te maken van een profiel, werden de volgende versies al snel korter en werden de foto’s langzamerhand alleen nog selfies. Dat was ook het geval bij Marlies.

Als leidinggevende van een afdeling met 43 teamleden, staat ze haar mannetje. Ze is gewend om presentaties te geven aan het management en stevige onderhandelingen te voeren over contracten. In het daten was dat niet langer zichtbaar en daarom hebben we in de coaching aandacht besteed aan wat daaraan ten grondslag lag. Het bleek al gauw dat voor haar gevoel de teleurstellingen en afwijzingen haar naar de achtergrond hadden verwezen; ze had het gevoel dat ze in de coulissen was beland. Ze voelde zich klein en onbeduidend ten opzichte van al die andere leuke vrouwen die op een datingapp of –site staan.

Na een aantal weken samen aan de slag geweest te zijn, was de verandering al merkbaar. Marlies durfde weer naar voren te stappen en het spotlight op te zoeken. Opvallend was dat haar vriendinnen de verandering opmerkten. Tijdens een gezamenlijke uitje hebben ze foto’s gemaakt en flarden van teksten bedacht om haar een zetje te geven en het daten weer op te pakken. De foto’s die daaruit kwamen, lieten een andere Marlies zien. Ze schreef ook een heel andere tekst over zichzelf dan daarvoor.

Voor Werner was dat de aanleiding om op haar profiel te reageren. Marlies heeft lang geaarzeld en eerst met mij in de coaching nog gewerkt aan de kleine hobbels die ze nog voelde. Op een zonnige winterdag hadden zij hun eerste date. Het was koud, corona tijd en dus was er niet veel anders te doen dan wandelen. Toen ze aardig verkleumd raakten, had Werner in zijn rugzak warme koffie en een likeurtje. Ik hoef je niet te vertellen hoe dat verder is afgelopen…..

Het blijkt dus raadzaam te zijn om op een rijtje te zetten wat je ziet gebeuren en veranderen, zodat je kunt ontdekken wat er anders moet om je doel te bereiken. Soms lukt je dat zelf, meestal heb je daar iemand anders voor nodig. Je mag me daarvoor best benutten, dus vraag gerust een gratis Strategie-gesprek aan om op een rijtje te zetten welk zetje jij nodig hebt.

 

Geraakt

Wat ook menige single als oorzaak ervaart, is dat er in hun leven iets gebeurd is dat hen zo heeft geraakt dat dat nu nog doorwerkt. Een scheiding, overlijden, ontslag, ziekte of aandoening, verhuizing, veranderende omstandigheden, enzovoorts. Ze voelen dat ze soms op een manier reageren die eigenlijk niet past bij de situatie. Soms ook ervaren ze dat ze dichtslaan en pas thuis weer bedenken wat ze hadden willen zeggen. Weer anderen zijn er zo door veranderd dat ze zichzelf niet terug kennen.

Voor hen is het belangrijk om die intense gebeurtenis met alle herinneringen en gevolgen die eraan vast zitten, goed af te hechten, zoals ik dat noem. De losse eindjes die bij zijn heftige situatie vaak overblijven, kunnen je namelijk flink in de weg zitten. Niet alleen bij het vinden van je partner, maar ook in je werk en contacten met familie en vriend(inn)en.

Als voorbeelden schieten me twee singles te binnen, waarvan er één talloze malen was misbruikt in haar jeugdjaren en de ander op jonge leeftijd (34) zijn vrouw was verloren en twee jaar later zijn jongste dochter. Zulke ingrijpende gebeurtenissen laten aanzienlijke littekens achter en hebben een grote impact op hun verdere leven. Ook met hen gingen de eerste coachingsweken niet over daten. We werkten er wel naartoe, maar deden dat eerst en vooral door samen de ervaringen en gevoelens die bij hen aanwezig waren en de visie op een nieuwe partner en relatie kleurden, onder de loep te nemen. Inmiddels hebben zij allebei hun nieuwe partner gevonden. Voor hen was daarbij het allerbelangrijkst dat ze die deelgenoot kunnen maken van hun verleden zonder hen daarin te zuigen. Dat is goed gelukt. De één is inmiddels alweer 9 jaar samen met haar nieuwe partner en de ander is vader geworden van hun gezamenlijke spruit.

Wat het leven me geleerd heeft en ik ook dagelijks in mijn coachingspraktijk ervaar, is dat intens geraakt worden je uit het lood brengt maar dat we ook de kracht in ons hebben om (soms met een zetje) weer terug te komen in de balans die ons in staat stelt om weer verder te gaan in het leven.

 

Afwijzen

Een andere oorzaak van het nog niet vinden van een partner ligt bij menige single in het afwijzen van zichzelf als partner. Ze hebben het gevoel dat zij niet kunnen tippen aan de ‘eisen’ die gesteld worden in een profiel; zijn dan praktisch al afgehaakt om nog een poging te wagen.

Of ze maken zichzelf kleiner dan nodig. Zij hebben hun kwaliteiten en hebben meestal ook al bewezen dat ze goed zijn in hun vak of hun vriendschappen bijvoorbeeld. Toch waarderen ze die onvoldoende en hebben soms zelfs een negatief zelfbeeld. Alle reden om daarmee eerst aan de slag te gaan om zodoende te zorgen dat ze veel sneller en makkelijker hun partner vinden.

Marja is daar een mooi voorbeeld van. Haar clubje met vriendinnen is hecht en ze gaan voor elkaar door het vuur. Net zoals haar collega’s en medewerk(st)ers graag moeite voor haar doen. Zelf ziet ze dat niet als bijzonder; ze doet wat ze kan en leuk vindt. En ze heeft het gevoel dat ze dat allemaal wel zeggen, maar dat ze echt nóg beter haar best moet doen om op het vereiste niveau te zijn voor deze functie. Het is nooit goed genoeg in haar ogen.

En met die ogen kijkt ze naar de profielen die op de datingsite waarop ze ingeschreven staat voorbij komen. Daardoor ziet ze zichzelf bijna nooit als geschikte kandidaat en stuurt geen contactverzoek en gaat op een uitnodiging zelden in. Gemiste kansen dus.

In onze coachingsgesprekken vormde dit patroon dan ook de rode draad waaraan we primair gewerkt hebben. Dat zette zoden aan de dijk. In de fotoshoot werd ook letterlijk zichtbaar dat ze tevreden is met zichzelf en zich durft te laten zien. Omdat de fotoshoot maar liefst drie kwartier duurt, was het verschil tussen de eerste en laatste foto’s dan ook goed te zien.

En dat leidde onder andere tot een contactverzoek van Berend. Daar durfde ze nu wel op in te gaan, omdat ze het gevoel had dat ze wel aan zijn ‘eisen’ kon voldoen. Ze spraken af voor een date en hadden een leuke ochtend met een wandeling door de duinen en op het strand. Al bij het drankje in een paviljoen werd de tweede date afgesproken. Ze zijn nu drie jaar getrouwd en Marlies kan zich niet meer voorstellen dat ze het zichzelf zo lastig heeft gemaakt. Haar devies voor andere vrouwen in zo’n situatie: ‘Als je het niet meer makkelijk vindt om je partner te vinden, zoek dan hulp, want je hoeft niet alles zelf te kunnen.’

 

Er zijn vele obstakels die tussen jou en je partner kunnen staan. Dat ervaart menige single. Voel jij dat ook zo? Mail me of vraag het gratis Strategie-gesprek aan, dan bespreken we hoe die obstakels uit de weg geruimd worden.