Het onderwerp van dit blog kwam bij me boven doordat ik vandaag jarig ben en ik de afgelopen dagen een paar keer de vraag kreeg van mensen om mij heen waar ze me blij mee kunnen maken. En eerlijk gezegd: daar word ik verlegen van. En wellicht herken jij dat ook wel.

En ik merkte ook dat er beroepsmatig als dating coach meteen allerlei invalshoeken van dat onderwerp naar boven kwamen in het kader van daten en relaties. Daarom vandaag daarover dit blog.

 

Jouw wensen en verlangens

In een relatie wil je de ander blij maken. Hem of haar een plezier doen. En als jou dan eens gevraagd wordt ‘waar maak ik je blij mee’, wat is dan jouw antwoord? Misschien zeg je wel: ‘dat ontdekt de ander vanzelf wel als hij of zij me echt goed kent’. Dat zou inderdaad heel goed zo kunnen zijn. Daarover straks meer.

Wat ook een rol speelt: hoe goed ben jij in staat je wensen en verlangens aan te geven? Word je net als ik verlegen (hoewel ik wel iets kan noemen hoor!) of kun je goed aangeven waar jij blij mee gemaakt kan worden.

Ik neem je graag mee om je vanuit meerdere invalshoeken te laten kijken naar ‘je maakt me blij met….’.

 

In je relatie

Zoals ik hierboven al schreef: in een relatie helpt het als je weet waar je de ander blij mee kunt maken.

Om elkaar te laten voelen dat je het fijn vindt samen te zijn,

om de ander te laten voelen dat je van hem of haar houdt,

om speciale momenten van jullie samen te vieren,

om gewoon eens iets anders te doen dan anders,

om iets goed te maken,

om sorry te zeggen,

om de ander een hart onder de riem te steken,

om leed te verzachten,

om de ander blij te maken.

 

Ach, er zijn zovele redenen, aanleidingen en mogelijkheden om iemand blij te maken. De blijdschap, het plezier, de waardering of de ontroering zorgen ervoor dat je het graag nog eens doet en het versterkt de verbinding tussen jullie.

 

Jijzelf

Naast de kunst van het blij maken van je partner of van wie dan ook om je heen, is het ook belangrijk dat je jezelf blij kunt maken. Wat gun je jezelf? En wat doe je als je jezelf blij wilt maken? Wat heb je voor jezelf over? Waar doe je jezelf een plezier mee?

Regelmatig hoor ik van singles dat zij zichzelf heel goed blij kunnen maken. Dat ze iets moois voor zichzelf kopen, zichzelf iets gunnen. Ze kunnen het zo goed, dat als iemand ze vraagt waar hij of zij ze blij mee kan maken, dat ze eigenlijk niets weten op te noemen omdat ze het allemaal al hebben. Dan heb je het goed, dan heb je een fijn leven. Wat kan iemand dan nog toevoegen? Wat nou als je partner je vraagt waar hij of zij je blij mee kan maken?

 

Waar het ‘m in zit

Waar je iemand blij mee maakt, zit meestal niet in het materiële. Natuurlijk, een lekker geurtje, een mooi boeket bloemen, er samen op uit gaan, maakt meestal blij.

Waar het echt om gaat, is dat je eraan gedacht hebt; dat je aandacht geeft. Dat je de moeite wilt doen iemand blij te maken. Dat je eraan bij kunt dragen dat de ander zich fijn voelt. Dat zit ‘m in tijd maken, aandacht hebben, er zijn wanneer het nodig of gewoon even fijn is, dat telefoontje om te horen hoe het gaat, meeleven bij gebeurtenissen, iemand ergens bij betrekken, et cetera.

 

Aanvoelen

Dát aanvoelen, vindt niet iedereen makkelijk. In relaties heeft de één soms het gevoel toch echt wel duidelijke signalen afgegeven te hebben, waar de ander werkelijk geen idee heeft welk signaal dat zou moeten zijn geweest.

Mannen geven vaak aan dat ze het lastig vinden om die signalen op te pikken. Vrouwen kunnen vaak ook té omfloerst hun wensen en verlangens kenbaar maken.

Zeg nou zelf: gewoon een lijstje overhandigd krijgen van waar je iemand blij mee maakt is handig, maar alleen maar omdat het je dan minder tijd en moeite kost. Zelf iets bedenken of goed onthouden wat er een half jaar geleden eens gezegd is, is een stuk lastiger. Maar wel véél leuker voor de ontvanger!

Elke week op vrijdagmiddag met een bos bloemen thuiskomen is gezellig, maar de verrassing is er na een aantal weken wel vanaf. Hoewel je partner er toch heel blij mee is. En begrijp me goed: zo’n traditie kan ook heel dierbaar zijn en daarom alleen al blij maken.

Om in je relatie nog net iets meer te doen, is het de kunst de ander te ‘lezen’. Opmerkzaam te zijn op zijn of haar wensen en verlangens en daar iets mee doen. Dan zit het ‘m dus vooral in het feit dat je het opgemerkt hebt. Dat doet het ‘m.

 

Beginnen bij de eerste date

Om dat ‘lezen’ van de ander in je relatie goed te kunnen, kun je er het beste mee beginnen bij de eerste date. Toen ik in 1998 de eerste datingsite van Nederland startte en de Succes-Strategie voor het daten ontwikkelde, werd één van de onderdelen voor een succesvolle eerste date het meenemen van een kleinigheidje voor je date. Inmiddels is het door zoveel singles overgenomen, dat het bijna gemeengoed is geworden.

Wat ik de singles aanraad, is vooral iets kleins mee te nemen. Letterlijk en figuurlijk. Het is misschien wel simpeler om iets groters mee te nemen, maar de kunst om je date met iets kleins en heel persoonlijks te verrassen zet nou juist de toon voor een succesvolle date. Daarmee verleid je echt en begint het veroveren.

Kies ook vooral iets dat weinig kost, want liefde kun je niet kopen. Ja, sommigen zijn te koop, maar de keren dat dat tot een lang en gelukkig leven leidt, zijn schaars. Waar het om gaat, is dat je laat voelen dat je moeite hebt gedaan om iets te vinden wat bij jouw date past. Waar je hem of haar een plezier mee doet; waar je mee laat voelen dat je het profiel goed hebt doorgelezen (bestudeerd bijna) of het uit jullie mail- of app-verkeer hebt gehaald.

 

Guilty pleasure

Ik ken een stel dat bij de eerste date naar een grote kermis ging, omdat ze allebei van spectaculaire attracties hielden. Toen ze de kermis op liepen, stevende hij direct naar de kraam met oudhollands snoep en vroeg zijn date welke van de kaneelstokken zij het liefst wilde hebben. Ze was verguld dat hij dat van haar ontdekt had en dat ze de allerlekkerste uit mocht kiezen. Hun eerste date was een groot succes en de ervaring van het samen bungee jumpen heeft hen doen besluiten dat ze dat vaker wilden. Inmiddels al bijna zeven jaar en ze zijn bovendien de trotse ouders van hun tweeling.

Zo ben ik fan van Snoopy; mijn guilty pleasure. De mensen die mij goed kennen, weten dat ik smelt van leuke plaatjes of items ervan. Toen ik vanmorgen mijn telefoon aanzette, waren er al vele felicitaties gestuurd en zat daar ook eentje met een Snoopy afbeelding bij. Dan is mijn smile nog net iets breder, moet ik je eerlijk bekennen. Van alle berichtjes word ik blij; van die nog net iets meer.

 

Welke guilty pleasure ontdek jij van je date, waarop jij kunt inspelen? Wat zijn hobby’s of interesses waar je iets passends bij kunt vinden? Als je hier goed in wordt, kun je het ook gebruiken om tussendoor even een berichtje met een afbeelding, video of geluidsfragment te sturen om de tijd tot de volgende date te overbruggen. Over appen met elkaar heb ik overigens ook nog wel tips, maar die vind je in dit blog.

 

Investeren

Je verdiepen en verplaatsen in de ander, helpt om de verbinding met elkaar – jullie relatie- hechter te maken. In alle opzichten. Een klein onderdeel daarvan is de ander blij maken. Die moeite voor elkaar doen, is investeren in jullie toekomst. Het legt een basis waar je steeds op terug kunt vallen.

In de date-fase zorgt het regelmatig voor verrassing en soms zelfs ontroering. Als je voelt dat iemand moeite voor je doet, je blij wil maken, er voor je zijn, dan is dat fijn. En het nodigt uit dat ook voor de ander te doen. Zo kun je van de date-fase doorgroeien naar een relatie.

Het is echt de moeite waard om je dit eigen te maken. Juist als je voelt dat je hier moeite mee hebt, is het waardevol om het te leren; ermee te gaan oefenen. Aan het begin schreef ik al dat iemand zou kunnen zeggen: ‘als je me goed kent, weet je het wel’. Maar heb ook clementie met iemand die daar niet zo goed in is of een zetje nodig heeft. Ook dat kun je heel liefdevol met elkaar doen. Met een iets minder omfloerste hint kan jij de ander op weg helpen om hier beter in te worden. Het met elkaar erover hebben kan ook bijdragen aan het verdiepen van jullie relatie.

 

Onzin of uitdaging

Misschien vind je het onzin of raar om het daten zo aan te pakken, ben je het niet gewend. Is het niet echt jouw ding, heb je het nog nooit zo gedaan. Dan daag ik je graag uit om het uit te proberen, het te gaan dóen. En als je dat liever samen met mij voorbereidt om je er fijner bij te voelen, kan dat ook.

Zodra je hier goed in wordt, gaat dat je op veel meer vlakken in je leven mooie dingen brengen. Niet alleen in je liefdesrelatie, maar ook in je werk met collega’s en met familie en vriend(inn)en.

Ga ervoor en doe het. Je zult blij zijn met wat je ervaart!