Als het je gelukt is om met die leuke single een eerste date af te spreken, dient de volgende fase van jouw date-aanpak zich aan.

 

Date-aanpak

Ja, date-aanpak, want als je mijn blogs al een tijdje leest of aan mijn webinars hebt deelgenomen, dan weet je dat je het meest snel en makkelijk je partner vindt als je een gedegen date-aanpak volgt. Toen ik in 1998 de eerste datingsite van Nederland startte, merkte ik al snel dat de singles niet wisten hoe ze het daten het beste konden aanpakken. Vandaar dat ik de Succes-Strategie ontwikkelde.

 

Succes-Strategie

De Succes-Strategie is een stappenplan, waarmee je in 7 stappen je partner vindt. En elke stap is even belangrijk, vooral omdat het je enorm veel tijd en teleurstelling scheelt als je elke stap goed zet. Denk je er ééntje over te kunnen slaan of doe je die net iets te achteloos af, dan krijg je dat later in je date-traject terug. Dat zie ik telkens weer. De ontelbare singles die de Succes-Strategie inmiddels hebben gevolgd in al die jaren, hoeven alleen maar naast zich te kijken om te zien dat het werkt. Zij krijgen een liefdevolle blik van hun partner terug.

 

Eerste date

Eén van de stappen in de Succes-Strategie is je eerste date. Dat is een stap met een heleboel aspecten. In mijn boek, de stap-voor-stap handleiding voor het daten, beslaat deze stap dan ook flink wat pagina’s.

 

De meeste singles pakken hun jas van de kapstok en gaan op weg naar hun eerste date. Zo niet de singles die door mij gecoacht worden. Als je namelijk de eerste date gedegen aanpakt, kun je er veel meer uithalen en mee bereiken.

 

Als het jouw doel is om de liefde van je leven te vinden, is het zeer de moeite waard om de eerste date dan ook met die intentie in te gaan. Nee, ik bedoel niet dat je heel ‘eager’ op het puntje van je stoel gaat zitten, een spervuur aan vragen op je date afvuurt of nerveus blíjft kletsen en er geen speld tussen te krijgen is.

 

Wat ik wel bedoel is dat je je zo goed voorbereid op je eerste date, dat het ook een succes wordt. En dat succes is dat je elkaar leert kennen, plezier hebt, het fijn verloopt, meer van elkaar ontdekt en genoeg voelt, hoort en ziet om een basis te leggen voor een tweede date.

 

Opmaat

Want in de Succes-Strategie is de eerste date een opmaat naar de tweede. De eerste date is vooral bedoeld om te ontdekken of je elkaar nog eens wilt ontmoeten. Er hoeft nog niets te zijn, je hoeft nog geen vlinders te hebben of zo. Je wilt gewoon ervaren dat het leuk is om met elkaar in contact te zijn, het te kunnen hebben over allerlei onderwerpen, plezier hebben, je op je gemak voelen bij elkaar. Dan kun je ergens tijdens je eerste date aan de ander aangeven dat je het leuk zou vinden nog een keer een wandeling met elkaar te maken, een tentoonstelling te bezoeken, een rondje te midgetgolfen of fietsen. En dat is het: niets meer en niets minder.

 

En let op: je hoeft elkaar dus ook nog niet te vragen of jullie je samen in een relatie zien, of je verliefde gevoelens hebt of wat dan ook. Tijdens je eerste date gaat het er vooral om dat je je op je gemak voelt bij elkaar en gespreksstof hebt.

 

Evaluatie eerste date

Met de singles die ik coach, evalueer ik de date meestal. Dat blijkt heel waardevol om de Succes-Strategie optimaal te laten werken.

Zij vertellen me dan hoe zij de date hebben ervaren. Ik hoor de juichverhalen, de kanttekeningen en vraagtekens. En stel vragen. Want met al het voorwerk dat we gedaan hebben in de beginfase van het datingtraject kunnen we nu kijken hoe dat in de praktijk uitwerkt.

Natuurlijk komt het dan voor dat zo’n single ontdekt dat er nog leerpunten zijn, een reactie of vraag is die we uitdiepen om daar bij de tweede date rekening mee te kunnen houden of op voort te kunnen borduren. Dat zorgt ervoor dat je met twee of drie dates heel goed duidelijk krijgt of jullie een match zijn of niet. En dus of het zin heeft om te blijven daten en hoe je de relatie dan gaat ontwikkelen.

 

‘Dat weet ik vaak meteen al’

“Oh, Denise, daar heb ik geen twee of drie dates voor nodig hoor! Dat weet ik vaak meteen al.”, hoor ik je denken. Ja, dat klopt. Dat maakt ik best vaak mee als singles bij me komen. En dat is ook de grootste verandering die plaatsvindt als zij volgens de Succes-Strategie naar die eerste date gaan.

Natuurlijk kan het dan nog wel eens voorkomen dat je bij de begroeting al je vraagtekens hebt. Maar heel eerlijk gezegd, is dat maar zelden zo bij de singles die ik coach. Want de date-aanpak is echt anders.

Je hebt namelijk al een heel andere profieltekst geschreven, hebt er andere foto’s bij geplaatst, staat vermoedelijk ook op een andere datingsite dan je gewend was én –ook een heel belangrijk verschil- je gaat totaal anders kandidaten zoeken en selecteren.

 

Goede kandidaten zoeken is een kunst

Goed zoeken is een kunst. Ik kan me daarin ongegeneerd kampioen noemen. Ik bouwde namelijk in 1998 de allereerste datingsite van Nederland en weet dus alles over zoeken en vinden. Hoe de ‘machine’ (datingsite) werkt en hoe je daarmee kunt spelen om er de beste resultaten uit te krijgen. De coachingssessies waarin ik met de singles die ik coach kandidaten met hen ga zoeken op een datingsite, zijn de hoogst gewaardeerde sessies. Ze staan altijd versteld hoe ik na het bekijken van slechts enkele profielen er al leuke favorieten uit haal.

Dat is dus ook wat je eerst goed moet beheersen. Vandaar dat je in mijn coachingsprogramma daarover heel veel leert. Zowel in het zelfstudie-programma als in de programma’s waarin je persoonlijk door mij gecoacht wordt. En dan merk je meteen het verschil. Je gaat merken dat je veel minder profielen hoeft te bekijken, meer geschikte kandidaten ziet en dan dus ook veel eerder een positieve reactie op je contactverzoek krijgt (omdat ze goed bij je passen) en tot die eerste date komt.

Zo zie je dat de puzzelstukjes in elkaar vallen als je de Succes-Strategie goed benut.

 

Voorbereiding eerste date

Je begrijpt nu vast ook wel, dat zomaar je jas van de kapstok pakken en zonder enige voorbereiding naar je eerste date gaan, niet in de succesvolle date-aanpak met de Succes-Strategie voorkomt.

Het is eigenlijk vergelijkbaar met een sollicitatiegesprek. Als je echt die allerleukste baan wilt krijgen, ga je daar niet heen zonder voorbereiding. Pak je niet alleen maar je jas van de kapstok en stapt op de fiets of in de auto. Waarom zou je dan een andere aanpak kiezen voor het allerbelangrijkste: de liefde van je leven?

 

Wat voelt de ander?

Het doet niet alleen iets met jou als je je voorbereidt, ook de ander gaat dat ervaren. Door je voorbereiding herinner je je weer goed wat er zo leuk was aan het profiel dat ervoor zorgde dat je contact hebt gelegd. En je weet ook wat je nog meer zou willen weten over je date om te kunnen ontdekken of jullie een goede match zijn.

Dat jij dan anders begint aan die eerste date, heeft ook z’n weerslag op de ander. Die voelt dat jij nieuwsgierig naar hem of haar bent, meer wilt weten, moeite wilt doen om hem/haar te ontdekken. Hoe fijn voelt dat! De ander zal zich dan ook openen, waardoor je makkelijker meer van elkaar ontdekt. En als hij of zij echt De Ware is voor je of tenminste de intentie heeft dat te willen worden, ga jij ook vragen krijgen, wordt het een geanimeerd gesprek en voelt het plezierig. Voilá, de tweede date gloort al!

 

Wat neem je waar?

Er valt veel meer te vertellen over de eerste date. Vraag het de singles die ik coach maar. Zij weten van de coachingssessies en webinars dat die altijd wat uitlopen door mijn bevlogenheid; mijn meer dan 23 jaar ervaring als datingcoach deel ik graag.

Wat ik hier nog graag met je wil delen over de eerste date is dat het van belang is dat je ook af en toe even achterover leunt als je aan een tafeltje zit, even stil bent tijdens een wandeling en voelt hoe het is om samen te zijn. Wat gebeurt er dan, hoe voelt het?

Het helpt je ook om wat meer waar te nemen. Te voelen wat jullie ontmoeting met je doet, hoe het verloopt. En als dat goed voelt, is er dus alle aanleiding om een tweede date af te spreken. Gewoon om elkaar de kans te geven nader te ontdekken hoe het samen zijn is.

In de evaluatie die ik met de singles doe, vertellen ze me dan wat zij hebben ervaren, gevoeld, waargenomen. En hebben we het erover hoe zij daarmee om kunnen gaan en wat de voorbereiding zou moeten zijn voor de tweede date. Want dan wil je natuurlijk duidelijk(er) krijgen of jullie een match zijn die het verdient om verder uit te diepen.

Hoe je waarneemt, wat je ermee doet (ook héél belangrijk) en wat het betekent voor de tweede date komt uitgebreid aan bod als ik je persoonlijk begeleid in het datingcoachingsprogramma.

 

Welke datingtip neem  jij nu mee uit dit blog naar de volgende eerste date?

  • De snelste winst behaal je als je uit dit blog meeneemt dat het goed voorbereiden van je eerste date je veel brengt. Dat het jou én je date meer kansen biedt om elkaar écht te ontdekken.

 

  • Dat je daarnaast op een andere manier die eerste date in gaat, andere vragen stelt, op een andere manier met elkaar in gesprek gaat. En dat je zorgt voor een goede balans in jullie date door te zorgen dat je allebei aan bod komt en tot je recht kunt komen.

 

  • Tot slot neem ik aan dat je nu anders gaat waarnemen hoe je eerste date verloopt. Opmerken wat je gevoel erbij is, waar je vragen rijzen en waardoor je tot conclusies komt.

En als je dan tot de conclusie komt dat je je eerste date liever samen met mij voorbereidt en/of evalueert, dan doe ik dat natuurlijk graag met je. Je kunt dat hier snel afspreken met me.

 

Succes-Strategie benutten

Heb je het gevoel gekregen dat jij op de diverse onderdelen van je date-aanpak nog flink wat winst kunt behalen door de Succes-Strategie te benutten en kies je ervoor om alle stappen van het daten in één keer goed te doen, meld je dan aan voor mijn datingcoachingsprogramma Vind je Partner in 100 Dagen . Kies de variant die je wilt (variërend van zelfstudie tot individuele coaching) of spreek een gratis Strategie-gesprek met me af als je samen met mij de keuze wilt maken.

 

Veel succes met je eerste date!